Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. november 10-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola

2012.11.13

 2012. november 10-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola.

 Az iskola története mellett megemlékeztünk névadónkról, Illyés Gyuláról, aki 110 évvel ezelőtt született,valamint "Az éden elvesztése" 45 évvel ezelőtti ősbemutatójáról is.A művelődési Ház zsúfolásig megtelt.Velünk ünnepelt Gelencsér Attila, Somogy Megye Közgyűlésének Elnöke, országgyűlési képviselőnk, Fernitz testvérváros delegációja, számos megyei, kistérségi, és települési vezető, iskolaigazgatók, kollégák.Virággal köszöntöttük volt diákjainkat, kollégáinkat, az "Éden..." szereplőit.Az intézmény vezetője Kovács Gyuláné meleg szeretettel köszöntötte a megjelenteket.

 

Iskolám és falum nevében meleg szeretettel köszöntök mindenkit, aki ma eljött, hogy együtt ünnepelje velünk 50 éves, születésnapos iskolánkat.

 Fantasztikus érzés végignézni a sorokon, látni, hogy szinte mindenki itt van, aki fontos számunkra, és akiről mi is gondoltuk, hogy fontosak vagyunk számára

.Nem tudok, és nem is akarok érzelemmentes, hivatalos ünnepi, megnyitó beszédet mondani, értékelni az 50 évet. Nincs is  rá szükség. Hiszen akik eljöttek, előttük nyitott könyv az életünk.

Nem tudok szabályos köszöntőt mondani, mert a fél évszázad túl nagy idő ahhoz, hogy érzelmektől mentesen lehessen végiggondolni. Különösen akkor hatódik meg az ember, amikor készülődés közben hirtelen rádöbben, hogy ebből az 50-ből bizony 32 évnek Ő is részese volt.

Ahogy ez most velem történt, és kollégáimmal, akikkel már hosszú ideje együtt lélegzünk az iskolával. Szinte eltűnik tér és idő határvonala a munka és a magánélet területén. Mert nemcsak kollégák, barátok is vagyunk egymásnak.

És azért sem akarok hivatalos köszöntőt mondani, mert Ti, akik jelen vagytok, jól ismeritek múltunkat, jelenünket, jövőbeli lehetőségeinket. Osztoztatok sikereinkben, eredményeinkben, és velünk voltatok keserű időszakokban is. Életünk minden fontos mérföldkövénél.

 Sokan mondják, átutazó, és tartósan velünk maradó emberek egyaránt, hogy Somogyjádnak, a somogyjádi iskolának varázsa van. És most nem csak a szép új épületre, a kiváló felszereltségre, a fantasztikus pedagógiai munkára gondolok

Azt mondják, aki ide egyszer beteszi a lábát, nem, vagy csak nehezen szabadul. Sőt, magukkal vonzzanak még sok jó embert, párjukat, gyermeküket, ismerősüket, akik mind-mind segítenek bennünket céljaink megvalósításában, küldetésünk teljesítésében.

 Az a varázsunk, hogy az iskola, a gyerekek élete iránt mélyen elkötelezett pedagógusok, munkatársak, szülők, polgármesterek, partnerek vesznek bennünket körül.

Nagyszerű, őszinte érző emberek. EMBEREK, így, nagybetűvel.

 Hálát adok a sorsnak azért is, hogy az iszonyatos tempóban változó utolsó 5 évünkben is nagyszerű partnerekkel, új fenntartókkal, kollégákkal hozott össze bennünket, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Csakis így, ennek a példás összefogásnak, együttgondolkodásnak köszönhető, hogy ilyen nagy családként is szépen, eredményesen tudunk dolgozni.

Büszke vagyok arra, hogy ilyen kiváló intézménynek lehetek a vezzetője, és ezt az érzést köszönöm mindannyiuknak.

 Kedves Ünneplők!

Az évfordulók önmagukért beszélnek, tehát ünnepelni, emlékezni jöttünk ma össze. Sok szép pillanatot közösen átélni. Szavakat, mondatokat, gondolatokat, zenét és táncot befogadni, lelket melengető érzéseket átélni. Kívánom, hogy így legyen!

 Márai Sándor írásával nyitom meg rendezvényünket:

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Felejts el mindent, ami a hétköznapok szertartása és feladata. Az ünnep különbözés, mély és varázslatos rendhagyás.”

 

Érezzék nagyon jól magukat!

 

 Az ünnepi beszédeket, köszöntőket követően lélekmelegítő műsorral ajándékozták meg a megjelenteket az iskola volt és jelenlegi diákjai, a nevelőtestület valamennyi tagja.