Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életmódnap

2012.10.11

 Beszámoló

 

2012. szeptember 14-én tartotta a Tanuló Ifjúságért Alapítvány az „Óvodások, iskolások életmódnapja” című rendezvényét, amelynek megvalósítását az Észak-Kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület LEADER pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.

A nap folyamán három korosztály (óvodások, alsó tagozatosok, felső tagozatosok) számára szervezett az alapítvány tartalmas, interaktív, étkezéssel, mozgással kapcsolatos programokat az életkori sajátosságok figyelembe vételével és külső partnerek bevonásával.

Az Életmódnapra meghívást kaptak a tagintézmények tanulói is, akik egy-egy csoporttal képviselték iskolájukat.

Az óvodások a sportcsarnokban zenés tornával indították a napot, majd „Táplálkozz egészségesen!”címmel az ÁNTSZ munkatársai segítségével életkoruknak megfelelő formában ismerkedtek meg az egészséges étkezés és a fogmosás legfontosabb tudnivalóival. Ezt követően az óvónők játékos testmozgást szerveztek a kicsiknek. Ez alatt a szorgos kezű anyukák és nagymamák gyümölcsökből játékos figurákat készítettek, kedvet csinálva ezzel is a kicsiknek a gyümölcsevéshez. Nagy sikere volt az óvodások körében a gyümölcssalátának is, amely szintén a szülők segítségével került a kicsik poharába. Az óvodások délelőtti programját a Grimask bábszínház interaktív előadása zárta, ahol önfeledten szórakozhattak az apróságok. Az egészséges étkezés jegyében készült ebédet az óvodában fogyasztották el a gyerekek. Az uzsonnához az alapítvány minden óvodásnak müzli szeletet biztosított.

Az alsó tagozatos iskolások számára a nap közös tornával indult. Majd a helyi védőnő interaktív előadását hallották, látták „Táplálkozz egészségesen!”címmel. A Grimask bábszínház műsorát követően az alsósok „Gyümölcsvarázs” címmel kiállítást készítettek a szülők által felajánlott gyümölcsökből.

A felső tagozatos diákok számára az iskola testnevelő tanára tartott rövid zenés bemelegítést. Ezt követően az évfolyamok részt vettek az ÁNTSZ munkatársának előadásán, és elkészítették az osztályuk gyümölcskiállítását. A délelőtt további részében plakátot terveztek „Jó étek-jó élet” címmel, táplálkozási piramist készítettek, valamint terítési versenyen mérték össze tudásukat. 

A közös ebédet Süle Tibor készítette a gyerekek számára az iskola udvarán felállított sátor alatt. Nagy élmény volt a tanulók számára, hogy ezen a napon az udvaron ebédeltek.

A délután további részében akadályversenyen vettek részt az iskolások, melynek állomásain szellemi-sportos feladványok megoldásával vetélkedtek az osztályok. Az állomásvezetők az alapítvány kuratóriumának tagjai, a védőnő, illetve az Illyés Gyula Általános Iskola pedagógusai voltak. A gyümölcssaláta készítés sem maradt el, ebben vállalkozó kedvű szülők segítették a gyerekeket.

A napot a kezdéshez hasonlóan mozgással zárta mindenki. A sportcsarnokban Katus Attila aerobic foglalkozásán vettek részt, illetve hallgatták figyelmesen életmód tanácsai.

Az iskolások is kaptak uzsonnára müzli szeletet. A versenyen elért eredményeket apró ajándékokkal, oklevéllel jutalmaztuk.

A nap minden korosztály számára új ismereteket, jó szórakozást, finom, és egészséges ízeket, szemet gyönyörködtető kiállításokat, maradandó élményeket adott.

Az alapítványunk olyan támogatókat talált programjának megvalósításához, akik a továbbiakban is segítik majd a gyerekekért végzett munkánkat.

 

Köszönjük az alapítványnak nyújtott támogatást, amellyel hozzásegítettek bennünket céljaink megvalósításához.

 

Somogyjád, 2012. szeptember 20.

 

 

                                                                                      Kovácsné Stéger Ilona

                                                                                        a kuratórium elnöke