Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illyés programok 2012.

2012.12.03

 

 Jubileumi megemlékezések iskolánkban 

 

Hagyományainkat folytatva az elmúlt hetekben a következő nevezetes évfordulókat ünnepeltünk:

-         1902-ben, 110 éve született Illyés Gyula, iskolánk névadója

-         1962-ben, 50 éve adták át a felső tagozatosok iskolaépületét

-     1967-ben, 45 éve mutatták be Somogyjádon - helybéli pedagógusok, diákok,     fiatalok közreműködésével - Illyés Gyula „Az éden elvesztése” című oratóriumát

-         1992-ben, 20 éve vette fel iskolánk a költő nevét

 

A rangos eseményekre, életünk meghatározó mozzanataira a következő programokkal emlékeztünk:

 

2012. október 25. 

 

Megnyitó ünnepség

image002.jpg  

Az Illyés-teraszon tartott megemlékezésen Kovács Gyuláné, intézményünk főigazgatója idézte fel a négyes évforduló elemeit, majd elmondta, hogy milyen programok várnak ránk az elkövetkezendő napokban. Az önkormányzat, a szülői munkaközösség és az iskola képviselői koszorúzással tisztelegtek Illyés Gyula emléke előtt.

Az aulában folytatódott programunk, ahol iskolánk tanulói érdeklődve figyelték a 7. osztályosok megnyitó műsorát, melyet Bózsa Brigitta tanárnő készített és tanított be számukra. A szereplők méltó módon elevenítették fel Illyés Gyula életének legfontosabb állomásait, fontos gondolatait kiemelve idézték fel írói, költői munkásságát.

  

 2012. október 26.

 image004.jpg

Az Illyés heti rendezvényeink keretében intézményünk tagiskolái és a kistérség további iskolái számára két képzőművészeti pályázatot is meghirdettünk. A beküldött alkotásokból megrendezett kiállítások megnyitására és a díjkiosztásra ünnepélyes körülmények között került sor. A megnyitón Bózsa Réka tanítónő vezetésével a 3. osztályosok örvendeztettek meg bennünket kedves, vidám műsorukkal. A díjátadót megtisztelte Szászné Hajdú Katalin, művésznő is, aki a zsűrizésben is szerepet vállalt. Tanulóink és az iskolánkba érkező vendégek hetekig gyönyörködhettek az ötletes, kreatív munkákban.

 

„Mesefa” – Képzőművészeti pályázat 

 

 

image006.jpg  

 

„Mesefa” címmel a felső tagozatos gyerekeknek hirdettünk rajzpályázatot. A téma sokakat megérintett és megihletett. Bizonyítja ezt az a tény, hogy 125 pályamű érkezett kreatív, ügyes kezű diákoktól. A pályázó tanulók színesen és rendkívül ötletesen közelítették meg a témát. Akadt éneklő fa, szárnyas fa, mesekönyveket termő égig érő fa és manócskákat rejtő öreg tölgy is.

A változatos eszközökkel, technikákkal elkészített műveket Szászné Hajdú Katalin festőművész zsűrizte.

A díjazottak: 

1. helyezett: Kovács Enikő 7.osztályos tanuló (Somogyjád)

2. helyezett: Szombathelyi Csenge 8. osztályos tanuló (Kaposmérő)

3. helyezett: Dávid Alexandra Laura 6.osztályos tanuló (Mernye)

  

Különdíjat kapott:  

 

Szarka Ágnes Zsófia 6. osztályos tanuló (Mernye)

Csóri Adrián 8. osztályos tanuló (Kaposfő)

Tóth Sándor 8. osztályos tanuló (Somogyjád)

Bózsa Aliz 6. osztályos tanuló (Somogyjád)

Baintner Janka 7. osztályos tanuló (Somogyjád)

Kurucz Karina 6. osztályos tanuló (Somogyjád)

Zsákai Soma 5. osztályos tanuló (Somogyjád)

 

Gratulálunk minden pályázónak és külön a díjazottaknak, felkészítőiknek!

 

Köszönjük a sok szép alkotást!

 

 

image007.jpg

 

„Fábos-bábos” bábkészítő verseny

 

  

 

Az alsó tagozatos tanulók számára bábkészítő versenyt hirdettünk. A kiírás szerint Illyés Gyula által gyűjtött mesék szereplőinek életre keltését vártuk a pályázóktól. A kreativitásban, ötletességben itt sem volt hiány, a beküldött bábok sokszínűsége, kivitelezésük minősége bizonyította a pályázat létjogosultságát. A zsűrizésre Fehér Istvánnét, a somogyjádi óvoda vezetőjét kértük fel, aki a pályaművek többszöri áttekintése, és hosszas gondolkodás után tudta kiválasztani a jók közül a legjobbakat!

 

A díjazottak:

1. helyezett: Kakas  (Osztopán)

2. helyezett: Lucza Dorina Klaudia (Mernye)

3. helyezett: Trixler zsófia (Somogyjád)

 

Különdíjat kapott:

Király Réka, Keresztes Cintia Anna, Baranyai Viktória, Zámbó Vivien Lilla (Mezőcsokonya)

Kőszeghy Boróka (Mernye)

Csorba Ivett, Gelencsér Emma, Marián Bernadett, Pintér Noémi, Barka Benedek, Falvai Zsombor, Gombos Panna, Molnár Zsófia (Juta)

  

Gratulálunk minden pályázónak és külön a díjazottaknak, felkészítőiknek!

 

 Köszönjük a sok szép alkotást!

 

 

image009.jpg

 

A képzőművészeti alkotások kiállításának megnyitója után a meghívott iskolák és iskolánk tanulói vetélkedőn mérhették össze tudásukat, felkészültségüket. A felsősök és az alsósok feladatai ugyan más-más módon, de egyaránt Illyés Gyuláról és irodalmi munkásságáról szóltak.

   

(Hetven)hét magyar népmese 

 

image011.jpg

 

Az alsó tagozatos csapatok játékos vetélkedőjére előzetes feladatokat is kaptak a versenyzők: Illyés Gyula gyűjtéséből hét megadott mesét kellett otthon feldolgozniuk, és az egyik mese dramatikus bemutatására is fel kellett készülniük. A versenyfeladatok összeállításában, Balogh Zsuzsanna tanítónő ötleteire alapozva, valamennyi alsó tagozatos tanító néni kivette a részét. A vetélkedő során minden csapat megállta a helyét, a csoportok mindvégig fej-fej mellett haladtak. Különösen jól szórakoztunk a dramatizálásokon, melyek a felkészítő pedagógusok és a diákok kreativitásáról, ötletességéről, előadókészségéről tanúskodtak.  

Végeredmény:

1. helyezett: Hétmérföldesek, Somogyjád

2. helyezett: Mesevarázslók, Mernye

3. helyezett: Aranykarika, Magyaratád

 

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és felkészítőiknek!

„Illyéstől – Illyésről”

Az „Illyéstől-Illyésről” című irodalmi vetélkedőn – melyet Horváth Ilona tanárnő állított össze - négyfős csapatok képviselték az iskolákat. A felső tagozatos diákok játékos feladatok megoldásával bizonyították logikus gondolkodásukat, kommunikációs képességüket, kreativitásukat, s ily módon gazdagodott ismeretük Illyés Gyuláról. A jó hangulatú délutánon ügyesség, gyorsaság és ötletesség egyaránt kellett a jó eredmény eléréséhez.

 

image013.jpg 

Végeredmény:

 

1. helyezett: Illyés Gyula Általános Iskola, Somogyjád

2. helyezett: Fekete László Általános Iskola, Szenna

3. helyezett: Hunyadi János Általános Iskola, Kaposmérő

 

 

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és felkészítőiknek!

 

2012. október 27.

 

Ezen a tanítási napon a somogyjádi tanulók számára szerveztek a pedagógusok egy jó hangulatú, tartalmas születésnapot! Az alsósok programja elsősorban a meséken keresztül, a felsősöké kissé komolyabb formában, de természetesen ismét Illyés Gyula élete és munkássága körül forgott. A projektszerűen szervezett tanórák keretében valamennyi tanuló tudása gazdagodott, az osztályközösségek tovább erősödtek. Valamennyi alsós osztály megérdemelten vette át a részvételért, figyelemért, aktivitásért kapott jutalmat. A felsősöknél immár hagyományosan helyezések is születtek, s a legtöbb esetben csupán 1-2 ponton múlott a végső eredmény:

 

1. helyezett: 7. osztály

2. helyezett: 6. osztály

3. helyezett: 8.a osztály

4. helyezett: 8.b osztály

5. helyezett: 5. osztály

 

A délelőtt zárásaként, az ebédnél a szülői munkaközösség ajándékaként valódi születésnapi tortát kapott iskolánk! A tűzijáték meggyújtása után a felsősök a délelőtt folyamán megtanult köszöntőt is elénekelték:

 

50 éves iskolánkat köszönti dalunk.

Iskolánkat, amely oly gyakran második otthonunk.

Emberségre nevel, hitet ad, próbára tesz,

a többi már rajtunk múlik, hogy kiből mi lesz.

 

Boldog, boldog, boldog születésnapot! Kívánunk sok sikert még, és biztos holnapot!

50 éves falai közt felnőtt sok gyerek.

Minden évben újak jöttek, aztán mentek el.

Öröm és könny, nevetés, bánat mind jutott neki.

A gyermekek mosolya most tovább élteti.

 

Boldog, boldog, boldog születésnapot! Kívánunk sok sikert még, és biztos holnapot!

 

image015.jpg

 

image017.jpg

 

Az alsó tagozatosok programja délután is folytatódott, amikor a „Kiskondás” zenekar koncertjén vehettek részt. A Kovács Julianna, Hamarics Imre és iskolánk volt tanulója, Bogdán Tímea alkotta zenekar vidám hangulatú előadása játszva, szórakozva tanított. Az interaktivitás része volt a produkciónak, a koncert végén a zenészek meg is mozgatták a gyerekeket.

image019.jpg 

2012. november 10.

 

Rendezvénysorozatunk záróeseményeként - immár hagyományos módon – érzelmekkel teli, elgondolkodtató műsorral emlékeztünk névadónkra, iskolánk 50 évére, a volt tanulókra, pedagógusokra. A kultúrházban szervezett eseményre fenntartóink, a megye, a kistérség, a partnerintézmények, a civil szervezetek képviselői mellett valamennyi volt tanárunkat, a régi diákok közül pedig, az 1962-ben 1. évfolyamot kezdőket hívtuk meg.

Kovács Gyuláné köszöntője után – melyet honlapunkon külön is elolvashatnak -  Gelencsér Attila, a Megyei Közgyűlés Elnöke méltatta az intézmény tevékenységét, majd Stamler Imre, volt iskolaigazgató idézte fel az elmúlt 50 évet. Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere a fenntartók, az ausztriai testvérváros nevében, pedig Fernitz polgármestere köszöntötte az iskolát. Ezután az iskola volt és jelenlegi igazgatója egy-egy szál virággal köszöntötte a megjelent volt pedagógusokat, diákokat, az oratórium ősbemutatójának szereplőit. 

 

image021.jpg

Ezután az iskola pedagógusaival együtt volt, és jelenlegi diákok adták elő a verseket, dalokat, táncos műsorszámokat. A műsort Bózsa Brigitta tanárnő szerkesztette, és tanította be.

image023.jpg

Az előadás után a kultúrház falán elhelyezett emléktáblánál a jelenlevők koszorúzással adóztak a költő emléke előtt.

A nap zárásaként vendégeinket állófogadásra hívtuk a z iskolába. Iskolánk főigazgatója pohárköszöntőjében méltatta a nevelőtestület és az iskola valamennyi dolgozójának munkáját.  A Tanuló Ifjúságért Alapítvány nevében Kurucz Gábor, a kuratórium tagja értékes könyvcsomaggal ajándékozta meg iskolánkat. Az ünnepélyes mozzanatok után vendégek örömmel járták végig a termeket, nézegették az 50 év emlékeit őrző fotókat, és néhány kellemes órát együtt töltve idézték fel a múltat.  

 

image025.jpg

 

Még több képért, kérjük, tekintsen be honlapunk képgalériájába! 

Képek-Illyés ünnepség

Képek-Illyés-nap 2012.