Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illyés-nap 2013

2013.11.19

 

alsó tagozat:

Idei alsós Dök napunk Weöres Sándor verseihez fűződött. Minden osztály hetekkel előtte már készült a megnyitóra, ahol elmondták a költő által írt egy-egy híres versét. Ezzel már reggel megalapoztuk a nap hangulatát. 5 állomáson kellett bizonyítania a gyerekeknek, hogy mennyire ismerik a híres költő műveit. Volt, hol ügyességi feladatokban mérkőztek meg, volt, ahol a kézműves foglalkozás várta őket. Táncolás, éneklés, memória, rajzos, játékos gyakorlatokat oldottak meg a nebulókat. Mindenki jól érezte magát a délelőtt folyamán. Délben egy hatalmas csoki tortával jutalmaztuk a szorgos munkájukat. A pocaktömés után lemozogtuk a felesleges kilókat a sportcsarnokban, ahol osztályonkénti sorversenyekben mérték össze az erejüket a gyerekek. Jól telt ez a nap.

felső tagozat:

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon rendezte meg az általános iskola az immár hagyományos Illyés-napot. Az idei évben az állatok témaköre került a középpontba az alsó és a felső tagozaton egyaránt.

A nap indításaként a diákok megemlékeztek Illyés Gyuláról, az iskola névadójáról. Kovács Gyuláné igazgatónő ünnepi beszédében felidézte a költő alakját, megemlékezett Az éden elvesztése című oratórium ősbemutatójáról, az iskolaépítésről. Majd az igazgatónő, a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség képviselői megkoszorúzták az Illyés-emlékművet.

A hangulatot az alsó tagozatosok versekkel alapozták meg, aztán a termekben vetélkedőkkel folytatódott a nap programja.

A felső tagozatosokat „állati” érdekes feladatok várták az egyes helyszíneken. Molnárné Egri Júlia tanárnő zenei vetélkedőt szervezett számukra, amelyben az állatokról szóló zeneművek, játékos ritmusgyakorlatok mellett helyet kaptak az előadóművészi tehetséget is igénylő feladatok.

 Szőkéné Baracsi Ágnes tanárnő a képzőművészet eszközeivel igyekezett az állatvilágot közelebb hozni a diákokhoz, akik barlangrajzot készíthettek, festhettek; egy homokfilm kapcsán pedig az emlékezőtehetségükről is tanúbizonyságot adhattak.

Az informatikateremből hangos nevetés hallatszott. A diákok körében sikere volt a Stromájer László tanár bácsi által készített feladatoknak is: az állathang-felismerésnek és az „állat-activitynek”.

Keresztes Zoltánné, Ella néni biológia szakos tanárként totóval, rejtvényekkel várta a gyerekeket, akik sok érdekességet hallhattak a tanárnőtől kihalt ill. kihalófélben  lévő állatokról is.

A felsősök előzetes feladatként hangulatos tablókat készítettek házi kedvenceikről, amelyeket az aulában nézhettek meg az érdeklődők.

A felsősök a nap zárásaként vidám állatmeséket adtak elő a jókat nevető zsűri és diáktársaik nagy örömére.  Az 5. osztályosok kicsúfolt elefántjából hős lett, a hatodikosok az erdő világát mutatták be. A 7. osztály egy erdei énekversenyre invitálta a közönséget, míg a nyolcadikosok Dr. Bubó rendelőjébe engedtek bepillantást.

Természetesen nem maradt el a születésnapi torta sem.  A gyerekek étkeztetését biztosító konyha jóvoltából minden gyerek megkóstolhatta az ünnepi finomságot, amelynek óriási sikere volt.