Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tovább az általános iskola után?

image001.png

 

Hogyan tovább az általános iskola után?

 

 

Rövidesen elérkezik az idő, amikor utolsó éves diákjaink választás elé kerülnek.  Mivel a döntés kihat egész életükre, iskolánk megpróbál minél több segítséget nyújtani számukra.

 

Számos középiskolából érkeztek hozzánk ott tanító tanárok és volt tanulóink, akik bemutatták  intézményüket, elmondták milyen területek közül választhatnak diákjaink és sok egyéb hasznos információval szolgáltak.

 

Szép számmal vettek részt nyolcadikosaink a középiskolák által szervezett nyílt napokon, melyek keretében tanórákat is látogattak.

 

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tapasztalatot szerezhettek a munka világáról is, hiszen üzemlátogatáson voltak a Kapos Hotelben, a Villamossági Gyárban és a Karg Autónál is. Valamint pályaválasztási tájékoztatót hallhattak Kurucz János pályaorientációs tanácsadótól, melyen iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói mellett szülők is részt vehettek. Az előadás során hasznos információkkal gazdagodtak többek között a hiányszakmákról és az ösztöndíj lehetőségekkel kapcsolatban.

 

A Somogy Megyei Pályaválasztási Kiadvány 2016. - a somogyi középiskolák továbbtanulási lehetőségeit tartalmazó füzet - idén kizárólag elektronikus formában jelent meg. Annak érdekében, hogy minden érintetthez eljusson, megosztottuk honlapunkon és facebook oldalunkon, valamint az iskolában megtalálható kinyomtatott példánnyal is igyekszünk segíteni a szülőket és a gyerekeket.

 

Nyolcadik osztályos tanulóink kétharmada gimnáziumban és szakközépiskolában szeretne továbbtanulni. Többségüknek írásbeli felvételi vizsgát kell tenni. A felvételi elég sok feladatot tartalmaz, így a rendelkezésre álló 45 perc alatt csak akkor lehet jól megoldani, ha a gyerekek sok gyakorlással megfelelő „rutint” szereznek. Ennek érdekében magyarból és matematikából szeptembertől heti rendszerességgel felvételi előkészítőt szerveztünk. A vizsgákra való jelentkezés határideje december 8-a volt, a központi írásbeli vizsga 2015. január 16-án lesz.

 

Egy tanulónk a nevelőtestület és az Alsóbogáti Önkormányzat elvi és anyagi támogatásával jelentkezett az Arany János Tehetséggondozó Programba.

 

Fontos dátum még február 12, hiszen eddig kell benyújtani a középiskolákba és az Oktatási Hivatal központjába a jelentkezési lapokat, valamint meghatározni a sorrendiséget. Van tehát idő a felelősségteljes döntéshez, a családi beszélgetésekhez, tervezgetésekhez. Bízunk abban, hogy minden tanuló felvételt nyer az első helyeken megjelölt iskolák valamelyikébe.