Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Parány falukra várhat isteni munka" /Illyés Gyula/

"Parány falukra várhat isteni munka" /Illyés Gyula/

50 éve mutatták be Somogyjádon Illyés Gyula Az éden elvesztése című oratóriumát, melyet a költő az irodalmi színpad felkérésére írt. Az ősbemutatón maga a szerző is jelen volt. Őszinte barátság szövődött közte és a somogyjádiak között, melyről levelei is tanúskodnak. 
Somogyjád Község Önkormányzata és iskolánk közös rendezvényén -2017. május 26-án, pénteken- emlékeztünk meg e jeles eseményről. 
Az ünnepség kezdetén a mű keletkezéséről beszélt Stamler Imre nyugalmazott igazgató, felidézve fél évszázados emlékeit.
Ezt követően az iskola tanárai az oratóriumból adtak elő részleteket Bögös Lászlóné összeállításában. Az elhangzott gondolatok ma is időszerűek, a mai kor emberének is útmutatót adnak, ahogy több évtizeddel ezelőtt is. 
A műsor után az ősbemutató jelen levő szereplőit egy-egy szál virággal köszöntöttük. 
Az olvasóvá nevelés XXI. századi lehetőségeiről beszéltek vendégeink: Dr. Gombos Péter egyetemi docens, a Magyar Olvasás Társaság alelnöke, valamint Dr. Pompor Zoltán gyermekkönyv-szakértő, a Magyar Gyermekkönyv Fórum elnöke. 
Művészeti iskolánk néptánc tanszakos növendékei Az aranyszőrű bárány című koreográfiát adták elő, mellyel mosolyt csaltak a nézők arcára. Felkészítő tanáruk Tóth Tibor János. 
A rendezvény koszorúzással zárult, ahol volt diákunk, Felde Rebeka népdalokat énekelt. 
Intézményünk 1992 óta viseli Illyés Gyula nevét. Büszkén őrizzük a költőóriás szellemi örökségét. Ősszel folytatódik ünepségsorozatunk az 5 évente megrendezendő hagyományos Illyés-hét keretében.