Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gergelyjárás

Gergelyjárás

A gergelyjárás az iskolás gyermekek Gergely napi, adománygyűjtő, iskolába toborzó, köszöntő, eredetileg többszereplős, színjátékszerű játéka. Legtovább a Dunántúlon és Palócföldön és a Muravidéken maradt fenn, korábban országosan ismert volt. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I.(Nagy) Gergely pápát az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. 
Iskolánkban e a hagyományt ápolva március 23-án végzős tanulóink ellátogattak az óvodába a leendő elsősökhöz. Változatos produkciókkal: dalokkal, versekkel, mondókákkal, csalogatták iskolába a nagycsoportosokat. 
Cserébe az ovisok megmutatták, hogy már készen állnak az iskolára. A szíves vendéglátás után a nagyokkal együtt, kézen fogva indultak meglátogatni a jelenlegi elsősöket, akik ajándékkal fogadták őket. 
Az óvoda-iskola átmenetet könnyítő programunk következő állomásaként Adri néni és Dorina néni szeretettel várja a leendő első osztályosokat március 24-én, szombaton 9 órára a játékos "iskolába csalogató" foglalkozásra.

 

A mappában található képek előnézete Gergelyjárás