Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Illyés Gyula

(1902-1983)

 

 Névadónk szellemi öröksége

 

„Mélyről jön minden, mi jó a földön.”

 

Illyés Gyula 1902. november 2-án született a tolna megyei Felső-Rácegrespusztán.

 

A falukon is kívül eső pusztai világ osztatlan elemi iskolájában kezdte meg tanulmányait. Várost saját bevallása szerint 10 éves korában látott először. Budapesten érettségizett, beiratkozott a bölcsészkarra, majd nekivágott Nyugat-Európának. Párizsban folytatta útját a költészet felé. Óriási franciás európai műveltséggel tért haza, hogy elmondhassa a Kép„puszták népé”-nek üzenetét.

 

Illyés nagy sikerű költő, vérbeli, hatásos színpadi szerző, drámaíró. Prózai írásaiban sajátosan és költői nyelven elegyíti az önéletrajzot, a társadalomrajzot, a regényes emberábrázolást, a publicisztikát.

 

Egy részletes életrajz kötetnyit mondana el emberi, politikai, művészi egyéniségéről, de talán ez a néhány mondat is jelzi, hogy Illyés a magyar irodalom egyik meghatározó költője-írója-drámaírója.

 

Mégis, vagy talán éppen ezért a többszörös Kossuth-díjas költő meghallja a somogyjádiak szavát, elfogadja egy kis falu irodalmi színpadának felkérését.

„Akkor érkeztem haza New Yorkból, viszont a somogyjádiak óhaja parancs volt számomra. Időt szakítottam rá, és megírtam Az éden elvesztése című oratóriumot”- mondta Illyés 1967. február 19-én, az ősbemutatót megelőző irodalmi beszélgetésen.

Őszinte barátság szövődött a költő és a somogyjádiak között, melyről Illyés Gyula levelei is tanúskodnak.

Iskolánkban azóta is büszkén őrizzük a szellemi örökséget, a költő  életútját példaként állítjuk magunk és tanítványaink elé.

 „Amikor egy nemzetközi írótanácskozáson Illyés Gyula mint hozzászóló fellépett a szószékre, és franciául elmondta az első mondatot, a széksorokban ülő franciák viharos tapsban törtek ki. Ez a külföldi nemcsak otthonosan beszélt franciául, hanem olyan hiteles hangsúllyal, olyan párizsi utcát idéző franciasággal, hogy aki csak francia volt abban a teremben, egyszeriben szívébe zárta.”

Hiszünk abban, hogy diákjaink minden olyan szellemi és érzelmi táplálékot megkapnak iskolánkban, melyek segítségével akár hasonló nagy dolgokra is képessé válnak.